Hirdetés

Rekordméretű szélturbinát építhet a Siemens Gamesa

Az alapkapacitás 18 ezer átlagos európai háztartás energiaigényét képes fedezni.

Hirdetés

15 megawattos, 222 méter átmérőjű szélturbinát épít a Siemens Gamesa - írta meg a g7.hu, amely ha elkészül, akkor az előbbi két mutatóban lekörözi az amerikai GE jelenleg csúcstartó termékét. Bár első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy presztízsalapú vetélkedésről van szó, ahol a gazdaságossági szempontok könnyen háttérbe szorulhatnak, ám itt elsősorban nem erről van szó, mert a tengeri szélerőműveknél szoros összefüggés van a méret és a hatékonyság között.

A GE 2018 márciusában bemutatta a jelenleg rekordtartó, alapvetően 220 méteres, 12 megawattos Haliade-X névre keresztelt turbináját, amelynél a rotorátmérő 220 méter. A Siemens Gamesa a szóban forgó új termékkel igyekszik megőrizni vagy növelni a jelenleg több mint 50 százalékos piaci részesedését a a tengeri (offshore) turbinák terén.

Ha minden jól megy, az SG 14-222 DD névre elkeresztelt turbina prototípusa már jövőre kész lesz, a leendő felhasználók pedig 2024-től vehetik majd birtokba.

A Siemens Gamesa jelenlegi legnagyobb turbinájához (amely 11 megawattos, a rotorátmérő pedig 200 méter) képest az új szerkezet 25 százalékkal több energia előállítására lesz képes, de az korántsem biztos, hogy ezzel is rekorder lesz. A GE turbinájából ugyanis 14 megawattot is ki lehet hozni, míg a riválisnál értelemszerűen még csak ígéret, hogy 15 megawattra is képes lesz némi tuningolással. Az alapkapacitás egyébként 18 ezer átlagos európai háztartás energiaigényét képes fedezni.

Forrás: G7
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor a ruha népdalokat énekel

Amikor a ruha népdalokat énekel

Kószó Emese Panna mestermunkájában egy olyan ruhakollekciót tervezett meg, aminek minden darabjához egy audio tartalom társul.

Online üzleti közösséget épít az MDDÜ

Online üzleti közösséget épít az MDDÜ

Elindult az ügynökség gyártásfejlesztést célzó platformja.

A ház, ahol még a kerítés is beton

A ház, ahol még a kerítés is beton

A letisztult, elegáns betonház lakótér és kerámia stúdió is egyben.

Hirdetés