Hirdetés

A Hungarian Nest+ elképzeléseit az Arterior Komplex segített megvalósítani, hogy egy Kádár-kocka új erényeket csillogtasson.

Természetközeliség, többfunkciós terek és okosbútorok egy régi „Kádár-kockában”? A Hungarian Nest+ team belsőépítészeti elképzeléseit az Arterior Komplex tapasztalt csapata segítette megvalósítani.

A Solar Dechatlon Europe 2019-re beérkezett pályamunkáiból felépített szoláris falu látogatói között nagy népszerűségnek örvendett egy rendkívül helytakarékos mobil hálószobabútor, amely egy szekrényből átalakítva (kihajtva) asztalként és ágyként is funkcionálhat.

Ez az innovatív megoldás – ahogy a házban található többi bútor és belsőépítészeti elem is – a Hungarian Nest+ csapat és az Arterior Komplex Kft szoros együttműködésének eredménye.

A meglévő épületek újragondolása, 21. századi térré alakítása korábban is foglalkoztatta a kivitelező cég szakembereit, így szívesen fogadták a kihívást, hogy egyedi bútorokat tervezzenek és gyártsanak le az ún. Kádár-kocka újraértelmezéseként született ökoházba.

Az egyetemistáktól megkapott bútorkonszignációk alapján egyedileg készítették el a nappali és a hálószoba bútorát, illetve a lakáson belüli bútorokat. A mobil hálószobabútorhoz is egyedi szerelvényt alakítottak ki, amely a szekrényre merőlegesen az ágy, majd abból egy nagyobb asztal formálását is lehetővé teszi.

A belsőépítészetben használt alapanyagokat a természetközeliség jegyében válogatták ki, hiszen fontos volt, hogy a versenyzők által képviselt szemlélet a belső tereket is áthassa. A ház egyik jellegzetessége a kürtős szellőzőrendszer, melynek a bútorok is fontos elemei.

Az épület négy sarokpontján a bútorlábazatokba eltolható lábazati rész került, mögöttük járatok, melyeken keresztül szabadon áramolhat be a terekbe a levegő, vagyis ez a berendezés a ház fűtésében és hűtésében is fontos szerepet kapott.

Az Arterior Komplex csapata szerint a projekt során az egyik legnagyobb kihívást a rendkívül szoros határidő jelentette. Mivel egy ház megvalósulásakor a belsőépítészet és a bútorok legyártása mindig a legutolsó fázist jelenti, sajnos gyakori helyzet, hogy az egyéb szakágak csúszásai miatt erre a területre a tervezettnél kevesebb idő marad. Mivel a bútorgyártást hajszálpontos méréseknek kell megelőzniük, a belsőépítészeti munkák kezdésével általában meg kell várni, hogy már álljanak a falak. Az idő rövidsége miatt a szakemberek bátor döntést hoztak:

a szokásosnál korábban nekiláttak a bútorgyártásának, amihez segítségül hívták az épületinformációs modellezés egyes elemeit és szoros együttműködésben a kivitelezésben résztvevőkkel valósították meg határidőre a feladatot.

Az Arterior Komplex Kft. az utóbbi időszakban a tervezést és a gyártást is BIM-es alapon végzi, Varga Zsolt cégvezető szerint a hasonló projekteknél ezé a jövő, mert lehetővé teszi, hogy az építőipari szakágak munkájával párhuzamosan már a bútorgyártás is megtörténjen, ami lényegesen lerövidíti a teljes kivitelezés időtartamát.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Töltsd le a 148-as lapszámot!

Töltsd le a 148-as lapszámot!

Szellemi táplálék a karanténban, második rész: a teljes OCTOGON 148-as lapszám pdf formátumban.

Újragondolt műemlékvédelem

Újragondolt műemlékvédelem

Online konferencia a Műemléki Világnap alkalmából. 

A Real Madrid új stadionjában pályára néző szállodai szoba is lesz

A Real Madrid új stadionjában pályára néző szállodai szoba is lesz

A Bernabéu-stadion eddig is az egyik leghíresebb volt a világon – és hamarosan megérkezik a 21. századba.

Hirdetés