A gyár megemeli kőfaragó kapacitását, emellett pedig finanszírozzák a hazai kőfaragó szakképzést.

Átadták a Reneszánsz Zrt. legújabb, kétmilliárd forint értékű új üzemcsarnokát, amely 20 új munkahelyet biztosít a régióban. Az alapításának 70 éves jubileumát ünneplő vállalat a beruházás eredményeként olyan gépsorokkal bővült, amelyek hatékonysága több mint kétszerese a korábban használt gépeknek, és amelynek köszönhetően a burkolólap gyártási kapacitás évi 25 ezer négyzetméterről 100 ezer m² fölé növekszik.
Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója

A 110 hektáron elterülő Süttői mészkőbánya a legnagyobb és legértékesebb hazai díszítőkő bánya.  A területen több mint 300 évre elegendő olyan mészkővagyon található, amelynek fizikai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a díszítő- és építőkőipar szinte összes termékét előállítsák belőle.  A süttői mészkővagyon hasznosítására és műemléki kőmunkák helyreállítására 1949-ben jött létre a Kőfaragó és Kőfejtő Nemzeti Vállalat, amely az 1992-es privatizáció után kapta meg a Reneszánsz Rt. nevet. Több tulajdonosváltás után mára a Reneszánsz a hazai díszítőkő piac vezető és a kőfaragó szakma nemzetközileg is elismert szereplője,

akinek jelentős szerepe volt az évszázados hagyományokkal rendelkező kőfaragó szakma fenntartásában. Évente 600-800 m³ faragott épületkövet gyártanak, amely a világ élvonalába tartozik, 200 dolgozója közül 22 kőfaragó és kőszobrász, akiknek szakmai tudását nemzetközi szinten is ismerik és elismerik.

A most átadott, 2 milliárdos beruházás 2018 nyarán indult saját forrásból és az EXIM Bank által nyújtott beruházási hitelből. A beruházás lehetővé teszi, hogy a Magyarországon bányászott alapanyagot 100%-ban a hazai üzemben dolgozzák fel, és az így előállított mészkő termékekkel kiváltsák az importált díszítő- és építőkőipar alapanyagát, amik ráadásul jobb minőségű hazai mészkövek.

A Reneszánsz Zrt. célja, hogy a kapacitásbővítéssel export lehetőségeik is sokszorosára növekedjenek – a süttői mészkő pedig ismert és keresett az egész világon. Ráadásul az elmúlt években a környezettudatosság egyre fontosabb szerepet kap az építészetben, és annak köszönhetően, hogy a természetes kő az egyik leginkább környezetbarát építőanyag, a mészkövek piaci helyzete tovább javult. Kész anyagként a természetben megtalálható, felhasználásához, bányászata mellett csak méretre alakítása és felületének megmunkálása szükséges. Hosszú az élettartama, 100%-ban újrahasznosítható. Jó a hőtároló és hővisszaverő képessége, amellyel az épületek klímáját szabályozza, ezzel a fűtési, hűtési igényt csökkenti. Hővisszaverő képességükkel, a világos mészkövek, mint a süttői mészkő, csökkentik a városi levegő minőségét rontó hősziget-hatást, környezetének levegőjét más építőanyagokhoz képest kevésbé melegíti fel.

„Az új feldolgozó üzemmel nemcsak 20 új munkahelyet létesítettünk, hanem az egész iparág, sőt egy szakma is megerősítést kapott a jövőképét illetően. Különösen fontos ez számunkra, hiszen 2018-ban újraindítottuk és saját erőből finanszírozzuk a hazai kőfaragó szakképzést, amelyen már két évfolyamban 18 diák tanul. A képzés és a hőtechnikai, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, tartós, értékálló építési megoldások fejlesztése a jövőre vonatkozó két kiemelt célunk” – mondta el Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kétmilliárd forint értékű beruházással jubilál a Reneszánsz Zrt.

Kétmilliárd forint értékű beruházással jubilál a Reneszánsz Zrt.

A gyár megemeli kőfaragó kapacitását, emellett pedig finanszírozzák a hazai kőfaragó szakképzést.

Miért fontos az irodai zajcsökkentés?

Miért fontos az irodai zajcsökkentés?

Az egyterű irodákban az általános zajnak is lehet pszichére káros hatása, de szerencsére van megoldás. 

Egy tengerparti ház, amely sosem készül el teljesen

Egy tengerparti ház, amely sosem készül el teljesen

Ilyen az, amikor az építészet és a természet beszélget egymással.

Hirdetés