Hirdetés

Egy indiai építésziroda légtisztító tornyokkal orvosolná a kritikus helyzetet.

Van baj Indiában - a WHO szerint Delhi a világ legrosszabb levegőminőségű országai között van (a Greenpeace mérései szerint egyenesen a legszennyezettebb), egyben vezető halálok az országban a környezetszennyezés. A néma gyilkos megfékezésére bejelentkezett az indiai Studio Symbiosis Architects, amely ingyen vállalta az aerodinamika elvei alapján működő levegőtisztító rendszer megtervezését.

Fotó: Studio Symbiosis Architects

November elején futott végig a sajtón a hír, hogy Új-Delhiben már olyan rossz a levegő minősége, hogy a repülőgépek sem tudnak felszállni, maszkban járnak a gyermekek az iskolába, ha egyáltalán járnak, sokan nem mentek be dolgozni sem. A probléma persze nem új keletű, de a megoldást eddig nem nagyon láttuk. Ezen változtatna a Studio Symbiosis Architects.

Az Aũra légtisztító tornyok hálózata, mindegyik szerkezetnek két fő része lenne: az egyik a levegő relatív sebességének növelésére szolgálna, a másik pedig a szennyezett levegő tisztítására.

A folyamat során a szennyezett levegőből magas sebesség és alacsony hőmérséklet mellett nyomáskülönbség keletkezik, ez segíti majd a meleg szennyezett levegő eljuttatását a torony felé. Az építészek becslése szerint egy 18 méter magas Aũra torony képes naponta 32 millió köbméter levegőt megtisztítani. A légtisztító rendszert ezen felül az építészek kiegészítenék egy olyan berendezéssel, amelyet az autók tetejére lehet szerelni (Aũra velocity), valamint drónokat (Aũra Falcon) is bevetnének, amelyek a város felett keringenének és mérnék a légszennyezettség szintjét. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A mentális felfrissülés ideális helyszíne

A mentális felfrissülés ideális helyszíne

A sportolás utáni test igényeit szem előtt tartva tervezett formás széket Kovács Alexandra, a MOME Design Intézet hallgatója. Az ülés még belsőépítészeti megoldásokra is reflektál. 

Átadták a felújított budajenői műemlék Magtárt

Átadták a felújított budajenői műemlék Magtárt

A Csóka Balázs tervezte Magtár a magyarországi németek történetének állít emléket. 

Építész-belsőépítész állásajánlat

Építész-belsőépítész állásajánlat

A Földes és Társai építésziroda munkatársat keres építész vagy belsőépítész pozícióra.

Hirdetés