Hirdetés

Kompakt, mértéktartó családi ház Sasadon

Cikkünk a 150-es OCTOGON-ból, ami fejlécképként is tovább él.

Hirdetés

Nemrég az MCXVI Architects is felfigyelt arra, hogy az Octogon Online Építészet rovatának fejléce egy általuk tervezett sasadi családi ház. Nem szeretjük, ha nem teljes a kontextus, idézzük hát fel a cikket teljes egészében a 2019-2-es lapszámból (amit itt tölthetsz le egyben, pdf-ben).

Egy családi ház, amely a józanságával, célszerűségével, átgondoltságával finoman elhatárolódik a sasadi társai tarkaságától. Szabad alakulnia, alkalmazkodnia az új időkhöz, elvégre már a kivitelezés közben is történtek változtatások, miért ne folytatódhatnának ezek később is? Ez a rugalmasság jelentősen hozzájárul az épület otthonosságához. 

João Mendes Ribeiro portugál építész fontos tervezői alapállása1 a történeti épületek átalakításával kapcsolatban, hogy a tervezett beavatkozás rugalmas legyen, ne határozza meg előre az épület jövőjét, hagyja az átalakulás lehetőségét. Valami hasonló gondolat kezdett megfogalmazódni bennem a Herczeg Lászlóval (MCXVI Architects) és az általa tervezett sasadi családi ház tulajdonosával folytatott beszélgetés közben. A tervező számára egyértelmű volt, hogy a ház ne egy lezárt történet legyen, hanem egy nyitott mű, aminek szabad alakulnia, alkalmazkodnia az újabb elvárásokhoz. Már a kivitelezés közben is történtek változtatások, és kézenfekvő volt, hogy ezek a későbbiekben is folytatódhassanak, akár a tervezőtől függetlenül is. Ez a fajta rugalmasság is nagyban hozzájárul az épület helyénvalóságához, otthonosságához.

Az épületet meglehetősen heterogén környék övezi, a 70-es években épült két-három emelet magas lapostetős társasházak és a 90-es években épült terjengős családi házak tarkasága jellemző leginkább. Ez a zavarba ejtő sokszínűség a terep adottságainak és a növényzetnek köszönhetően a telken belül kevéssé érzékelhető, ami sokat segíthetett abban, hogy a ház ne erre a kontextusra akarjon reagálni, ezektől függetlenül keresse saját identitását.

Az épület tömegformálása visszafogott, az egyszerű, geometrikus tömeg szigora a sarkok kiharapásaival, a konzolos elemek ritmikájával, az épület karakteréhez illő terasz-lefedés tömegével oldódik.

A homlokzatok kialakítását is az egyszerűségre törekvés határozza meg, ahol a belső elrendezésnek megfeleltetett nyíláskiosztás a homogén, fehér homlokzatképzéssel izgalmas felületi játékot eredményez. Az épület külső megformálása finoman magán hordozza a második világháború előtti modern villaépítészet hagyományait, miközben anyaghasználatával, kortárs gesztusaival egyértelműen a mához kötődik. A tervezésnél több sorvezető is volt, melyek közül a legmarkánsabb az alaprajzi szerkesztést határozta meg.

A megbízók előző lakásának térbeli, funkcionális elrendezése nagyon kedvező volt, ezért az új épület földszinti kialakítása annak megoldásait követte. Itt jöttek létre a család közösségi terei, és a szülők területe, míg az emeletre kerültek a gyerekszobák a szükséges kiszolgáló funkciókkal, és egy nagy közös térrel. A felső szint tervezésénél fontos szempont volt, hogy a későbbiekben függetlenül, akár önálló lakásként is működni tudjon.

Ezen célkitűzés az alaprajz mellett a homlokzati kialakítást is befolyásolta, úgy biztosít külső kapcsolatokat – akár fizikai teraszkapcsolatot, akár csak vizuálisat –, hogy azok teljes értékűek, jól használhatóak legyenek, de az esetleges különálló használat esetén csak minimálisan érintse az udvarhasználatot.

A ház legintenzívebben használt része pontosan az udvar felé tájolt földszinti étkező, a hatalmas déli ablakon beömlő napfény, és a tág udvari kitekintés eredményképpen egyértelműen itt sűrűsödnek a mindennapok történései, ami a melegebb hónapok idején akadálytalanul terjeszkedhet a fedett terasz irányába. A tervező és megbízó közti kommunikáció az egész folyamat alatt ideális és inspirálóan aktív volt, ez tette lehetővé a folyamat közbeni rugalmas alkalmazkodást, ez alapozta meg azt a kölcsönös bizalmat is, ami az elején említett nyitottságot biztosította.

A ház belső térbeliségének, alaprajzi struktúrájának meghatározásán túl minden további megoldást már a tulajdonos határozott meg, egyszerre biztosítva a terek személyességét, otthonosságát, miközben a belső tér is harmonikusan illeszkedik az épület építészeti koncepciójához. Az épület egyszerű építészeti karaktere kompaktsággal, mértéktartással találkozik
a funkcionálisan gazdag kialakítás mellett. A kompaktság mellett nagyfokú átgondoltság jellemzi, az építőiparban dolgozó megrendelő számára kézenfekvő volt a beépített anyagok, a gépészeti rendszerek környezetbarát, korszerű, modern jellege.

A házzal kapcsolatban minden tekintetben az arányosság a legjobb kifejezés. Nem csak szigorúan vett építészeti értelemben, hiszen a tömegének, homlokzatának, alap- rajzi szerkesztésének jó arányai mellett a megrendelői elvárások és rá adott építészeti válaszok, az időtálló, igényes, mégsem túlzó megoldások, minden apró részlet józanul átgondolt, célszerű kialakítása a ház helyénvalóságát, arányosságát erősíti.

1 A tervezővel folytatott beszélgetések során elhangzott gondolat, 2009, Coimbra.

Alapterület: 300 m2
Tervezés éve: 2016-2017
Átadás éve: 2018

Építész, vezető tervező: Herczeg László
Építész munkatárs: Ritter Dániel
Környezettervezés: Bán Karolin




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Városias életforma, tájat tisztelő lépték

Városias életforma, tájat tisztelő lépték

A HP-Arch családi háza, amely az Év háza versenyen is szerepel.

A füredi Szívkórház és a Budavári Lovarda is díjat nyert

A füredi Szívkórház és a Budavári Lovarda is díjat nyert

Átadták az Év Tetője 2020 elismeréseket.

Vonnegutot is idézi ez a piros cserepes ház

Vonnegutot is idézi ez a piros cserepes ház

Dósa-Papp Tamás épülete az Év háza versenyről.

Hirdetés