Hirdetés

Életműdíjat kapott a „nagy átalakító”

Rafael Moneo a Velencei Építészeti Biennálén veheti majd át az elismerést.

Hirdetés

A spanyol építész, oktató, kritikus és teoretikus Rafael Moneo kapja a Golden Lion életműdíjat a 17. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén, amelyet május 22-én, szombaton nyitnak meg a nagyközönség előtt – írta a Velencei Biennále honlapja. A döntést a Biennále igazgatótanácsa hozta meg Hashim Sarkis kurátorral közösen.

„Rafael Moneo generációja egyik legjelentősebb transzformatív építésze – jelentette ki Hashim Sarkis. – Számos épületével (Kursaal AuditoriumPrado MúzeumAtocha pályaudvarLos Angeles Cathedral) bizonyította, hogy minden építészeti projekt képes reagálni a helyszín és a program esetlegességeire, miközben meg is haladja azokat.

A Los Angeles Cathedral - Fotó: Kevin Bergen / UnsplashRafael Moneo - Fotó: Labiennale

Oktatóként több generációt nevelt arra, hogy hivatásának tekintse az építészetet, tudósként a vizuális képességeit és az elemző szigorát ötvözve volt képes friss szemmel újraértelmezni többet is a kanonizált történelmi épületek közül. Kritikusként az építészet új jelenségeiről és kulcsfontosságú projektekről írt, és több fontos párbeszédet kezdeményezett a világ különböző részein élő kollégáival. Hosszú pályafutása során Moneo mindvégig megőrizte költői eszköztárát, emlékeztetve bennünket az építészeti kifejezés, formálás erejére, de a tartósság iránti elkötelezettségre is.”

Rafael Moneo elismeréséhez kapcsolódóan Sarkis egy kisebb kiállítást rendez be a Book Pavilonban, a Giardiniben: műanyag makettek és emblematikus képek mutatják be a spanyol építész munkáit, melyeket akár válaszként is értelmezhetünk az idei kiállítás mottójára: How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni?) A díjat a nyitónapon, május 22-én kapja meg Moneo, együtt egy speciális életműdíjjal, melyet poszthumusz kap majd meg az 1992-ben elhunyt Lina Bo Bardi.

Az Atocha pályaudvar Madridban, amelyből üvegház lett – Fotó: Mindaugas Petrutis / Unsplash

Rafael Moneo (Tudela, Spanyolország, 1937) 1961-ben diplomázott Madridban, az egyetemi évei alatt Francisco Javier Sáenz de Oiza irodájában dolgozott, majd két évig Jørn Utzon dániai irodájában dolgozott. Egy római ösztöndíj után 1965-ben visszatért Madridba, ekkor kezdett tanítani. Később tanított Barcelonában is, majd 1985-től 90-ig a Harvard építészeti tanszékének elnöke volt, ugyanott 1991-től emeritus professzorrá nevezték ki.

A legismertebb munkái a Villahermosa Palace átalakítása volt a Thyssen-Bornemisza Múzeummá (1989-92), a Pilar és Joan Miró Alapítvány mallorcai múzeumépülete (1987-1992), a barcelonai Diagonal Building (Manuel de Solá-Moralesszel együttműködésben, 1988-1993), a Modern Művészet és Építészet Múzeuma Stockholmban (1994-98), a Kursaal Auditorium és Kongresszusi Központ San Sebastiánban (1991-1999), a Prado bővítése (2001-2007), a beiruti Souks (1996-2009), a Columbia Egyetem Northwest Science épülete (2007-2010) vagy a Princeton Idegtudományi Intézete.

Rafael Moneo számos fontos építészeti díjat megkapott (Pritzker 1996, RIBA Royal Gold Medal 2003), 1997-ben a spanyol Királyi Képzőművészeti Akadémia tagjává választották.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Életműdíjat kapott a Párisi Udvar felújítója

Életműdíjat kapott a Párisi Udvar felújítója

A kimagasló, példamutató építőipari és mérnöki munkát jutalmazta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Decembertől lehet nevezni az Év Homlokzata 2021 pályázatra

Decembertől lehet nevezni az Év Homlokzata 2021 pályázatra

Idén tizedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amire olyan új vagy újonnan felújított homlokzatokkal lehet pályázni, amihez Baumit termékeket használtak. 

Minden tető terasz az Escher szellemét megidéző társasházban

Minden tető terasz az Escher szellemét megidéző társasházban

A Nanavízió újbudai díjnyertes terve.

Hirdetés