Hirdetés

Hogyan indult a DECODE-díj, és mire számíthatunk az idén?

LEJÁTSZÁS:

«
»
0.7X 1X 1.2X 1.5X 1.7X 2X
Hirdetés

Három éve indította útjára a BORD Építész StúdióDECODE-díjat, ezúttal már az erre a célra létrehozott alapítvány segítségével. Az alkotásokba kódként beépített történetek visszafejtésére fókuszáló pályázat kezdeteiről, lehetőségeiről és hátteréről beszélgetett Bordás Péterrel és Pém Ildikóval, a stúdió alapítóival Molnár Zsuzsanna az Octogon podcastben. 

Bordás Péter és Pém Ildikó - Fotó: BORD Építész Stúdió

„Amikor létrehoztuk az irodát, mi is az a korosztály voltunk, amit most megcéloz a pályázati kiírás – mesélte a díj eredetéről Bordás Péter, az iroda és a díj alapítója. – Sokan csodabogaraknak gondoltak bennünket, akik fiatalok, és valami mást próbálnak. Ez az érzés sokáig megmaradt, pedig a különbség nem is olyan nagy, sőt nem is biztos, hogy van, csak nálunk jobban látszik, hogy mi van a tervek mögött. Nagyon szeretjük felhívni a figyelmet azokra a történetekre, gondolatokra, ami lejátszódik a fejünkben, miközben elkészítünk egy munkát.”

„Ezt nagyok sokan így csinálják, de erről nem tudnak az emberek” – tette hozzá. Először az volt az ötlet, hogy rendeznek egy kiállítást a munkáikból, de továbbgondolva többet vagy mást akartak: hogy minél jobban eljusson a szakmán kívülre – innen jött a kisfilm-formátum. Lényegében a DECODE azokat a kisfilmeket díjazza, amelyek el tudnak mondani egy eredeti ötletet, gondolatot, ami alkotásra serkentette őket.

És miért fontos ez a látogatóknak? „Mert egy pluszt kapnak – mondta Pém Ildikó. – Egy jó koncepció életet lehel egy épületbe, megborzongat és rácsodálkoztat arra, hogy milyen csodák vannak a világban.”

Bordás Péter egy külföldi példát is felhozott, nevezetesen „a katalán világban elképzelhetetlen, hogy az emberek ne ismerjék az építészeket, akik körülöttük dolgoznak. Ha megkérdezzük az embereket idehaza, nagyon kevés építészt és képzőművészt tudnak felsorolni, és nem azért, mert nem érdekli őket, hanem mert az építészek és képzőművészek egy burokban élnek.”

Éppen ezért az építészeknek és a képzőművészeknek is fontos úgy kommunikálni az alkotásaikról, hogy az eljusson a hétköznapi emberhez, és megérintse – jegyezte meg Bordás.

A DECODE kiállítást november 12-18-ig rendezik majd a Faur Zsófi Galériában, az ünnepélyes díjátadó november 11-én lesz. A teljes beszélgetést – amelyben megszólal a tavalyi DECODE pályázat Építészeti Fődíjasa, Molnár Dávid Ferenc, illetve Művészeti Fődíjasa, Horváth Ági is – a fenti sávban hallgathatjátok végig.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Még láthatod a fantázia ihlette szobákból rendezett kiállítást

Még láthatod a fantázia ihlette szobákból rendezett kiállítást

Az Alkosd a tered! pályázatra olyan szobákat álmodtak maguknak a gyerekek, amelyet bennünket is inspirálnak.

A Párizsi Design Héten is bemutatkoznak a design LAB program támogatott együttműködései

A Párizsi Design Héten is bemutatkoznak a design LAB program támogatott együttműködései

A Magyar Divat & Design Ügynökség inkubációs programjáról Bata-Jakab Zsófia vezérigazgatóval beszélgettünk.

Elindult a Smart Budapest Ötletverseny

Elindult a Smart Budapest Ötletverseny

A városüzemeltetés különböző területein megvalósítható kreatív javaslatokat várnak.

Hirdetés