Hirdetés

Jakab Zsófia pécsi doktorandusz hallgató terve a veszprémi Ranolder téren található volt telefonközpont épületének újragondolására.

Hirdetés

Az Unicap Zrt. a veszprémi Ranolder téren található volt telefonközpont épületének újragondolására írt ki pályázatot. Bemutatjuk Jakab Zsófia pécsi doktorandusz hallgató veszprémi miliőbe illeszthető, nem hivalkodó homlokzati tervét.

 Fotók és látványtervek: Jakab Zsófia

Helyszín

Veszprém, a Királynék városa. Földrajzi helyzete révén gyakran látogatott város, számtalan történelmi emlék hordozója. A Balaton közelsége miatt turisztikailag fejlett, egyetemi város lévén sok fiatal szociális életét pezsdíti, mindemellett mintegy 50 ezer polgár lakhelyét biztosítja. Városszövetének gócpontja egyértelműen a történelmi belváros, melynek jellegzetessége, hogy a Veszprémi várból minden pontja belátható, domborzati viszonyai miatt ez nem meglepő. Számos kirándulóhely kínál rekreációs tevékenységeknek.

A Ranolder János tér Veszprém szívében, a Vár sétányától Dél-Keleti irányban található, a Bem József utca és Toborzó utca kereszteződésében.

A teret nemrég átépítették, melynek koncepciója az útmenti parkoló publicitásának visszafogása és a templom előtti tér minőségi használatának célja volt.

Jellemző anyaghasználattal dolgoztak, ezekben a szűkös, veszprémi utcácskákban gyakran találkozhatunk rakott kőfallal, lábazattal, valamint minőségi fa kiegészítőkkel. A parkolófelületet határoló kőfalak az utcaképből kitörölték a sivár placc látványát, helyette fákkal telepített fedett parkoló jött létre, valamint a Szent Anna-kút, amely pihenőpontként is szolgál a városnéző séták során. 

Koncepció

A templom előtti tér folytatása egy tengelyre sorolja a parkolót, a teret, az új épület bejáratát és a telefonközpont épületének jelenlegi bejáratát, bekapcsolva a Jókai Mór utcai parkolót és magát a Jókai utát. Ezalatt a gyalogos és autós tengelyek körültekintő leválasztását is értjük. A tér újabb központjában maga a templom áll. 

A burkolt területek arányát intenzív zöldfelülettel célszerű javítani. A jelenleg gazdasági udvarként használt előtér egyik ékessége a kőből épített trafóház. Építészeti megfontolásból valamint gazdasági szempontból is megtartandó épület, de közvetlen környezetét rendezni kell. A telekhatáron futó beton támfal meghosszabbításával a trafóház leválik az épület intim terétől, valamint így lehetőségünk van a terepszintet olyannyira felölteni, hogy az épület jelenlegi padlószintjével egy magasságba kerüljön. Ez a zöld udvar immár erős kapcsolatot eredményez a dolgozók és zöldállomány között.

A telefonközpont gerincét monolit vasbeton pillérek és födémek teszik ki. A földszint kivételével minden szinten a födémekhez kapcsolt előregyártott betonelemek képezik a homlokzati megjelenést. Néhol tömörek, de többnyire ezek biztosítják a nyílászárók beépítését. Építészeti és hőtechnikai értékek nélkül értelmetlen lenne megtartásuk.

Üvegezés és homlokzatképzés nélkül visszakanyarodunk a csupasz vázszerkezetre, immáron ennek logikájára applikálunk egy veszprémi miliőbe illeszthető, nem hivalkodó, új homlokzati megjelenést.

Tömegalakítás

A vasbeton szerkezet paraméterei arányos tömegű épületet jelenítenek meg, ugyanakkor  szabályossága a megjelenését statikussá teszi. A földszint feletti födém centrikus elforgatása beállítja az épületet a városszövet erővonalainak irányába, dinamikusabb kompozíciót létrehozva. Biztosítja a természetes árnyékolást a földszinti funkciók számára, az első emeleti szintnek publikus külső teret ad. A hátsó kültéri lépcsőház elbontásával lehetőség nyílik egy dolgozók (vagy fogyasztótér) számára kialakított intimebb kert kialakítására.

A Ranolder János térről vezető új sétány egyértelműen kijelöli az épület bejárati helyzetét, amelyet a csatlakozó homlokzati vonalak lecsapásával egyértelműsítettük. Így fedett, köztérről jól látható átmeneti teret kapunk. Az emeleti szintek betonelemi elbontása után a hosszanti homlokzatok üvegezése következik, amely irodák, kulturális vagy szociális terek bevilágítását szolgálja.

A haránt irányú homlokzatok üvegezése nem szükséges, ugyanis Dél-Keletről a lakóépületek, Észak-Nyugatról pedig a telefonközpont kétszintes épületének közelsége ezt nem kívánja, valamint a megmaradó szerkezet merevítése is ezeken a homlokzatokon történik. Ezekre a felületekre helyezhetők el a mellékfunkciók, vizes helyiségek, raktárak, gépészeti helyiségek, valamint a kialakítandó belső lépcsőházak. Az emeleti terasz fedéseként egy filigrán acél árnyékolószerkezet szolgál. A megmaradó pillérraszter egyes elemeit a homlokzaton kívülre helyeztük el. Ennek oka részben a tartószerkezeti megfelelés, másrészről pedig összefogja a kimozgatott horizontális szerkezeteket, így tömegében illeszkedik a mellette álló kétszintes Invitel épületéhez. 

Funkció

Az Unicap Zrt. ingatlanfejlesztő által kiírt tervpályázat célja egy új homlokzati megjelenést adni a volt telefonközpont épületének. Funkcióválasztás során a 2023-as EKF projekteket szemügyre véve megpróbáltuk rugalmasan kezelni, minél több opciót biztosítani. A tervezés során olyan gazdasági szempontból is megfeleltethető működésekre leltünk, mint kulturális központ, klinika vagy szálloda. 

Illeszkedés

Az épület koronája egy finombeton szimbólumraszter. Mintáját a Veszprémre jellemző építészeti motívum, a boltíves formák ihlették, ennek absztrakciója és sokszorosítása alkotja a „hálót”, amely egy megfelelő hátszerkezettel kapcsolódik a meglévő födémekhez. Kellemes hangulatú, finom megjelenést kölcsönöz az épületnek. Mélysége miatt elegendő árnyékolást ad a belső tereknek, perforációja által fényes belső terek alakulhatnak ki. A beton tömege továbbá az épület túlmelegedését is megakadályozza.

Az alsó két szint a környező beépítések arányát követi, a felső két szint burkolata pedig a tetőformák, tetőidomok világához való alkalmazkodás. Ezzel a homlokzatkialakítással az épület funkcióválasztása rugalmasan kezelhető. Az épület lapostető kihasználása opcionális. Mérete megengedi a félig hasznosítható, félig pedig zöldtető kialakítását. Ezek harmonikus aránya élhető teret adhat a 2023-as EKF projektkiírásban szereplő Lapostető fesztiválnak. Elhelyezkedése miatt teljes panoráma nyílhat a várra és a történelmi belváros több pontjára.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

TEST / HARMÓNIA kiállítás Veszprémben

TEST / HARMÓNIA kiállítás Veszprémben

Megnyitó augusztus 27-én, 18 órakor a Dubniczay-palotában.

Fény, fénytörések, optikai hatások

Fény, fénytörések, optikai hatások

Borkovics Péter üvegművész és Bullás József festőművész kiállítása Veszprémben.

Családi ház a veszprémi sziklák alatt

Családi ház a veszprémi sziklák alatt

A Veszprémi Építész Műhely egy műemlék épület maradványainak felhasználásával tervezett családi házat.

Hirdetés