Hirdetés

Építőipari akciócsoportot hoz létre a kormány

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén döntöttek erről.

Hirdetés

Gyorsabb és egyszerűbb hatósági eljárásokról, a beruházások gyorsításáról döntött keddi ülésén a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs. A megbeszélés középpontjában az építőipar, építőanyag-ipar és az építőgazdaság ösztönzése állt – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Az építőiparban 110 ezer vállalkozás 340 ezer embernek ad munkát - emelte ki Varga az ülés fontosságáról, ahol a szakmai intézmények, vállalkozások által megfogalmazott igényeket vitatták meg. A konkrét, elfogadott javaslatok közt az alábbiakat közölte:

  • gyorsítani és egyszerűsíteni kívánják a hatósági eljárásokat az engedélyezés, a környezetvédelmi hatásvizsgálat és a közművek ügyintézésénél;
  • szeretnék automatikusan meghosszabbítani a beruházások végéig azokat az építési engedélyeket, amelyek a veszélyhelyzetet követő egy évben járnak majd le;
  • (Lengyel és német minta alapján) hatékonyabbá teszik az építésügyi műszaki szabályozást és szabványrendszert.

Ezen kívül egy tíz pontból álló „bürokráciacsökkentő intézkedéssorozattal” az építési és elektromos csatlakozási eljárások hosszát közel a felére csökkentenék. Továbbá

„létrehoztunk egy építőipari akciócsoportot is, Jutai Csaba vezetésével, amely közvetlenül és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével, és a beruházások felgyorsításával”.

A cél továbbra is, hogy az Operatív Törzs egyfajta katalizátorként, „gyorsító pályaként” üzemeljen, és ennek megfelelően olyan javaslatokat és intézkedéseket fogalmazzanak meg, amelyek meggyorsítják a beruházásokat és a fejlesztéseket, akár az egyéb gazdasági tevékenységet.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az építőipar válasza a szakemberhiányra az előregyártás

Az építőipar válasza a szakemberhiányra az előregyártás

Továbbképzést szervez a Leier.

Ömlik a pénz a Balatonra

Ömlik a pénz a Balatonra

Két évtized Csipkerózsika-álom után mára a Balaton minden szegletében magához tért az ingatlanpiac.

Mi lesz a következő WING fejlesztés?

Mi lesz a következő WING fejlesztés?

Megvette a WING a Siemens Gizella úti telephelyét. A közel 40.000 négyzetméter bérbe adható területnek egy részét a Siemens hosszú távon visszabérli.

Hirdetés