Hirdetés

Vöröslő abroncskoronában

FERRUM Irodaház a Lomb utcában

Talán három évvel ezelőtt jártam a FITOUT Zrt. Révész utcai irodájában. Az egykori Gáztartó Állomástelep Központi Műhely- és Raktárépület együttese, melyből utóbb a Riverloft lakóingatlan-csoport lett, egy kisházat is tartalmazott. Ezt újította fel és alakította át saját irodává 2010-ben a FITOUT, melynek szellemiségét, minőségét a szakma egyértelműen örömmel fogadta (OCTOGON 2010/10.). Látogatásomkor a cég tulajdonosaitól megtudtam, valamikor valahová költözni fognak a kisházból. Aztán idén októberben már az új irodájukban tettem látogatást, ez jelent nemcsak új helyszínt, új léptéket, de új irány is a cég életében. Molnár Szilvia cikke eredetileg az OCTOGON 155-ös lapszámában jelent meg.

A Váci út mentén az 1920-as évektől működött Orion Gyár épületegyüttesének fejlesztéséből jött létre 2018-ban a Balance Loft irodaház. Még az átalakítás kezdetén, az eredeti épületből pillantotta meg Pálffy András, a Balance Loftot kivitelező FITOUT Zrt. vezérigazgatója a Lomb utcára nyíló, gyártócsarnok és kisebb irodai tömbök alkotta épületcsoportot. „Kiadó”-ként hirdették, végül a tárgyalásokat követően sikerült megállapodni az akkori tulajdonossal, hogy a FITOUT megveszi a komplexumot. Ugyanis a dinamikusan fejlődő, manapság elsősorban irodaterek kivitelezésével foglalkozó cég akkor már tervezte, hogy fit-out tevékenysége mellett saját irodaház fejlesztésébe is fog. Ennek első eredménye a Lomb utcai, indusztriális jellegű irodaépületük, amit a FERRUM-ra kereszteltek. A fejlesztés helyszíne, a projekt végig vitele, a meglévő ipari egységekkel megfogalmazott építészet egyaránt modellértékűnek mondható. 

A XIII. kerület jó ideig szemlesütve állt ipari múltja épített öröksége előtt, ugyanakkor a magánbefektetésekkel érkezett invenció rendre feltárta és feltárja a hagyatékban rejlő értékeket, mint az látható a Balance Loft vagy a White House esetében. E példák a Váci útról valók, így tekintve a FERRUM helyszínére, mondhatjuk „bevállalós”, hogy a Vácitól hátrébb, a második vonalban található, ott, ahol főként lakóingatlan vagy kulturális-közösségi műfajokban épít a piac, a helyi önkormányzat.

Ez mégsem hátrány, hisz’ az irodafejlesztésben már-már kötelező távolság, mely alapján ott érdemes irodát kialakítani, ahol 300-500 méteren belül van a metrómegálló, a FERRUM-nál kipipálható, ugyanakkor például a csend, amit épp a szemben álló Váci úti irodakomplexum, mint térfal szinte felkínált a beruházásnak, plusz bérlő-mágnest jelent. 

Adekvát lett volna, hogy a FITOUT maga találja ki a házat, készítse el a terveket, de mégsem ez történt. Praktikus okok mellett – a FITOUT párhuzamosan futó megbízásainak ellátása –, a profik aranyszabálya, hogy vannak olyan döntő helyzetek, amikor mások szemével jó látni és megmutatni a céget… Vagyis 2016 elején tervpályázatot írtak ki, amit a Gereben Marián Építészek iroda nyert el, tervével nagyon sajátságos, a funkció szempontjából is megbízható egyensúlyi állapotot hozva létre az adottságok és az igények között.

A kiindulást két nagyobb rész határozta meg: a négy kisebb, vakolt homlokzatú, változatos nyíláskiosztású, irodáknak és raktároknak helyt adó tömbök csoportja, valamint a téglaburkolattal, garázsajtóval és kopolit üvegsávokkal fellazított főhomlokzatú szerelőcsarnok. E két egység autók parkolására szolgáló udvart zárt közre, egymáshoz pedig a Lomb utca felől egy keskeny lépcsőház beillesztésével, az udvarmélyen pedig híddal kapcsolódtak.

Az anyaghasználatban, külső épületmagasságokban és belmagasságokban abszolút heterogén csoportot az építészek egy corten-acéllemezekkel burkolt ráépítéssel kapcsolták össze. Ez egy szinttel bővíti az irodai bérlemények épületrészét, vertikális lefutása pedig a valamikori híd és a lépcsőház helyét tölti ki: az új lépcsőházi magokat foglalja magában. 

A lehetőségek figyelembevételével ez a fajta sajátos elhatárolás, valamint a megőrzés és kortárs kiegészítés voltak az építészeti koncepció alapvetései. A volt szerelőcsarnok főhomlokzatára új, de ismét téglaborítást került, benne a tágas-magas terének köszönhetően, beúsztatott födémmel kétszintes, garázsliftes parkolót lehetett kialakítani, felette irodák. Részben sikerült megőrizni az oldalhomlokzatokon az eredeti kopolit üvegsávokat, a csarnoktér hátsó részében az üzemi múltból ─ szellemes gesztus, hogy ─ meghagyták a masszív futómacskát.

Az egykori udvar ma is létezik, de autóparkoló helyett rekreációs, zöld területté vált, az utca-udvari átközlekedő negatív terének helyére pedig háromszint magas, függönyfalas átrium épült. A tervezők nem változtattak az eredeti nyíláskiosztáson sem, csupán az udvar felé, a bal oldali traktus földszinti parapetjeit törték át, ekként az ott kialakított, hamarosan elkészülő étterem, továbbá egy konferenciaterem közvetlen udvari kapcsolatokat kaptak.

Ezt megőrizve a fejlesztés kézzelfogható, szemmel látható megoldásaira számos példát találunk még az irodaházban, ezek miatt is fontos lenne, hogy minél több szakmai látogatás helyszíne lehessen ez az épület. Azonban a vöröslő, idővel fokozatosan érettebb színre váltó, karakteres abroncsnak a funkcionális szerepén túl erős szimbolikája is van, mert minden részletnél szebb utalást tesz a terület, avagy a „rozsdaövezet” múltjára, egyúttal az irodaház nevére, véd- és vegyjelére.  




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nem kell sokáig várni a gyerekeknek: hamarosan birtokba vehetik a városligeti Nagyjátszóteret

Nem kell sokáig várni a gyerekeknek: hamarosan birtokba vehetik a városligeti Nagyjátszóteret

Közel 50 különleges játékelem várja ősztől a gyerekeket Európa egyik komplexebb játszóparkjában.

Idén is lesz alkotótábor Kővágóörsön

Idén is lesz alkotótábor Kővágóörsön

Az idei építészeti tábort június 21. és június 30. között rendezik meg, a tíz napos alkotófolyamat a tervezéstől az alkotások megépítéséig tart majd.

Hirdetés