Hirdetés

Szökőkutas hidat terveztek a Szajna fölé

Körülötte városi farmokkal és kertekkel. 

Hirdetés

A párizsi székhelyű Rescubika design stúdió bemutatta a Szajna fölé álmodott Babilon-híd tervét, amelyet Párizs egyik ikonjának, és az újfajta várostervezés úttörőjének szánnak a jövőben. A híd egy nagyobb tervezési projekt része, amelyben a francia főváros bevezető szakaszát gondolnák újra úgy, hogy a mostaninál sokkal kellemesebb, élhetőbb látványt és funkciót nyújtson a rekreációra vágyóknak.

A Rescubika által javasolt, a tájképet meghatározó híd az autópályáról és a rakpartról egyaránt megközelíthető lenne, a rakpart egy részét pedig átadnák a gyalogosoknak, és mezőgazdasági termelésre alkalmas területeket is kialakítanának.

Az építészek szerint elég volt a városi bekötő utakra jellemző szennyező és csúnya gyárépületekből, jöjjenek hát helyettük a városi farmok, egyben pedig az élhetőbb városok. 

Az ellazulás élményét növelendő az építészek terveztek egy vízesést is a híd közepére, a hídról pedig nem a füstölgő ipari épületekkel kell farkasszemet nézniük a járókelőknek, hanem megcsodálhatják az út menti zöldségeskerteket, amelyeket a helyiek bérelhetnek és művelhetnek. A széles hídtól messzire kerül az autók, a motorkerékpárok és a teherautók zaja, helyettük a vízesés hangja adja a zenei aláfestést.

A Babilon-híddal a tervezők azt remélik, hogy löketet tudnak adni egy újfajta várostervezési modellnek, amely emberközeli és környezetbarát, és amely már erőteljesen a jövő élhetőbb városaira koncentrál. Ebben a törekvésben akár Párizs polgármestere, Anne Hidalgo is a segítségükre lehet, aki első lépésben a környezetszennyező autókat vezetné ki fokozatosan a fővárosból, aztán városi erdőket hozna létre. 

Forrás: Rescubika
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemsokára elkészül Genovában az összedőlt Morandi híd utódja

Nemsokára elkészül Genovában az összedőlt Morandi híd utódja

Az új hidat Renzo Piano tervezte.

Magyar tulajdonban van a világ legrövidebb nemzetközi hídja

Magyar tulajdonban van a világ legrövidebb nemzetközi hídja

A szigeteket 1976-ban vette meg Donald Rickerd és magyar származású felesége, Julie Rékai Rickerd.

Új híd épül az Ipolyon

Új híd épül az Ipolyon

Európai uniós finanszírozással, magyar-szlovák együttműködés keretében valósul meg.

Hirdetés