Hirdetés

A bírósági döntés értelmében Patrik Schumachernek nincs vétójoga az építészeti stúdió pénzügyi döntéseiben. 

Hirdetés

Matthew Marsh bíró „mérgező vitának” titulálta azt a négy éve húzódó ügyet, ami Zaha Hadid 2016-os váratlan halála után robbant ki a ZHA-alapító 100 millió fontos hagyatékának végrehajtói között. A keresetekkel és ellenkeresetekkel tarkított ügy végére egy „villámtárgyaláson” tett most pontot a bíró, miután meghallgatta a Patrik Schumacher ellen vitatható bizonyítékokat felsorakoztató jelentéseket, melyek helytelen gazdálkodással és vállalatirányítással, valamint a fiatalabb alkalmazottakkal folytatott „titkos kapcsolatokkal” vádolták meg az építészt.

A jó hír, hogy Hadid négy végrendeleti végrehajtója – Schumacher mellett Zaha Hadid unokahúga, Rana Hadid, Peter Palumo ingatlanfejlesztő és Brian Clarke ólomművész – a járvány miatt Skype-on zajló tárgyaláson megállapodásra jutottak abban, hogy Zaha Hadid vagyonát a Zaha Hadid Foundation nevű alapítvány kezeli, ugyanakkor Schumacher elvesztette vétójogát a Zaha Hadid Limited néven működő építészstúdió felügyeletére létrehozott vagyonkezelő döntései felett.

Hadid vagyontárgyait – festményeket, vázlatokat, építészeti modelleket és ingatlanokat Miamiban és Londonban – 100 millió fontra becsülik, ennek legnagyobb részét a jövőben a Zaha Hadid Foundation kezeli majd, ami jótékonysági szervezet formájában működik majd. Terveik között szerepel egy múzeum létrehozása, és ösztöndíjak biztosítása arab nők építészeti oktatására.

A Zaha Hadid Ltd építésziroda részvényeit egy vagyonkezelő kezeli majd, melynek elnöke és igazgatója Patrik Schumacher lesz, bár a vagyonkezelő igazgatóságának felépítéséről még mindig nem jutottak egyességre, így erről a bíróság dönt majd.

Egy másik beadványban Schumacher azt szerette volna elérni, hogy személyes vétójogot szerezzen a társaság kuratóriumának döntései felett. Tanácsadója azzal érvelt, hogy a lépés összhangban állna a néhai építész levélben adott utasításával, miszerint a vállalatot Schumachernek kell irányítania.

A másik három végrehajtó igyekezett megakadályozni, hogy Schumacher vétójogot szerezzen, mondván, az építész számtalanszor visszaélt már a vétójoga által ráruházott hatalommal. Ennek alátámasztására két független jelentést is bemutattak. Az egyik 2019-ben készült jelentés szerint a Schumacher által vezetett cég irányításának számos hibáját tárták fel, köztük vétójogával való visszaélést is. Egy másik, 2020-ból származó dokumentum azt állította, hogy Schumacher „helytelen szexuális és romantikus kapcsolatokat ápolt” fiatalabb alkalmazottakkal, akik esetében, megkülönböztetett módon bánt el a fizetésemelés és előléptetés kérdésében. Bár a bíró állítása szerint nem vette figyelembe ezeket a jelentéseket döntése meghozatalakor, mert tele voltak „erősen megkérdőjelezhető bizonyítékokkal”, felmerül a kérdés, vajon megérte-e ilyen ügyekkel bepiszkítani Zaha Hadid életművét. 

Forrás: Guardian
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Elkészült Zaha Hadid egyetlen stadionja

Átadták az Al Wakrah Stadiont, Zaha Hadid egyetlen megvalósult stadion-tervét. Az aréna a 2022-es katari focivébére épült, és olyan hűtőrendszert kapott, amelynek segítségével egész évben rendezhetnek benne meccseket. 

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek építése 10 egyszerű lépésben

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek építése 10 egyszerű lépésben

Niczki Tamás (TIBA Stúdió) ArchDailyre írt dolgozatának magyar átirata.

Hirdetés