Hirdetés

Különleges birtok a Somló-hegynél.

Hirdetés

Itt mindenből pontosan annyi van, amennyi jól áll neki. A Kreinbacher Birtok épületegyüttese a mai napig kimagasló példája annak, hogyan lehet ötvözni a modernséget a természetközeli élménnyel és a tradíciók tiszteletével. Kortárs parkjának fókuszpontjában újdonságként foglal helyet a Balance landmark, ami Bársony István építész tervei szerint valósult meg. Ez a plasztikus, megmetszett gömbforma egész megjelenésével a kényes egyensúlyt és a vágyott harmóniát testesíti meg. A cikk eredetileg a DECO 2018/3-as lapszámában jelent meg. 

  

Ide már megérkezni is fantasztikus érzés. A vulkanikus tanúhegy bazaltszikláinak látványa, a hegyoldalon sorakozó, rendezett dűlők, majd a Kreinbacher Birtok tájba simuló, ugyanakkor ökotudatos szemlélettel megalkotott komplexuma kimondottan innovatív: az építészeti formák, az ötletes enteriőrök, majd a borok, a pezsgők és a gasztronómia mind egészen különleges, komplex élményt kínálnak. 

A 2002-ben alapított birtok több fázisban készült épületegyüttesét a Somló-hegy szoknyájánál 2011-ben vette birtokba a borászat, míg a vendéglátóegységek 2015-ben készültek el – de a hely azóta is folyamatosan változik, alakul.

Mára az egész terület zöldbe borult, a vasbeton szerkezetű, dombházakat idéző borászatot és pezsgőpincészetet mindenütt ápolt fű borítja, az ipari jelleg szinte csak jelzésszinten látszik – ami viszont hangsúlyosan kiemelkedik a természetes környezetből az egyedi és különleges. Mivel az épületek különböző funkciókat látnak el, karaktereik is némileg eltérnek egymástól – éppen ez a változatosság teszi az alapvetően szürke tónusokat felvonultató, Ekler Dezső tervei alapján készült épületegyüttest izgalmassá.

A belsőépítészeti terveket készítő Biva Inspiration csapata a hatalmas üvegfelületekkel kialakított letisztult formákat igyekezett életteli enteriőrökké alakítani. Nem csak a szálláshelyek otthonosan intim helyiségeiben, de a fogadótér, a recepció az étterem és bár közösségi terében is megjelenik a személyesség, az egyediség és a humor: a modern design darabok mellett újrahasznosított és átértelmezett bútorok teszik érzelemmel telítetté a tereket. Ezt a sajátos eklektikát letisztultabb formavilág váltja fel a borászat belső tereiben, köztük az egyedülálló térélményt kínáló kóstolóteremben, ahol hétvégén a bor- és pezsgőkóstolókat tartják. 

A 70-es évek divatját felelevenítő drótozott üvegfalak mellett a metrócsempével burkolt fürdőszobákban a rusztikus stílus is hangsúlyosan megjelenik. Philippe Starck Lavór és vödör szanitersorozatának darabjaihoz régi, autentikus sámlit is párosítottak a tervezők. 

A nappali és a háló terét a meleg hatású tölgyfapadló és a nyersbeton mennyezet hozza közös nevezőre, ugyanígy az oldalfalak is ezt a kettőséget mutatják. A betonfalat a hálóban a birtok szimbóluma, a hóvirágot ábrázoló falgrafika szelídíti meg, amihez egy tükörré avanzsált régi fa ablakkeret és egy modern konzolasztal is társul. 

Az ágytámla mögötti falat hordóabroncsokból készült dekoráció díszíti, ami a régi űrmértékeket jeleníti meg edukációs jelleggel. A műszerészlámpából készült olvasólámpa élénkpiros textilkábel segítségével vett modernebb fordulatot. A mezőgazdasági eszközből egy üveglap segítségével dohányzóasztal készült, amelyhez modern bútorok és egy indusztriális stílusú beton állólámpa is tartozik a nappaliban. 

Kortárs és modern, rusztikus, retro és indusztriális elemek keverednek kifinomult stílusérzékkel a szobákban. 

A borok mellett pezsgőkészítéssel is foglalkozó birtokon az impozáns kóstolóteremmel párhuzamosan egy újabb rendezvénytér is található, ahol a kortárs design bútorok mellett az üvegfalakon keresztül látványos kilátás tárul elénk.Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a karantén idején is kapható, a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken.Kapcsolódó cikkek

A folytonosságot építeni

A folytonosságot építeni

A TARKA Architects koncepciója az új pasaréti közösségi ház és plébánia tervpályázatán.

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa csúcsán a Biodóm!

Európa legjobb szabadidős épülete a Paulinyi-Reith & Partners tervezte Pannon Park Biodóm. 

Üveg, beton és vas hármasa

Üveg, beton és vas hármasa

Karakteres, funkcionális és jövő orientált az EGM Architects tervezte holland irodaház, amely egy hajóépítőállomáson épült fel. 

Hirdetés